Hoe werkt een zwarte lijst met wanbetalers?
Wanneer je geld leent, is het ook de bedoeling dat je het geleende bedrag na verloop van tijd terugbetaalt. Bij wanbetaling loop je het risico dat je op een zwarte lijst met wanbetalers terechtkomt. Als je op een zwarte lijst staat, kunnen banken je een nieuw krediet weigeren. Ontdek hier hoe een zwarte lijst met wanbetalers werkt.
Hoe kom je op een zwarte lijst terecht?
Geld lenen kan handig zijn wanneer je zelf niet over voldoende financiële middelen beschikt om een grote aankoop te doen, denk maar aan een autolening of hypotheek. Wanneer je iedere maand mooi op tijd je lening afbetaalt, zijn er geen problemen. Wanneer je echter vaak te laat betaalt of zelfs helemaal niet betaalt, dan moet je kredietverlener dat melden aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank.
Je kan proberen om een nieuwe lening aan te vragen bij een kredietverlener, maar de kans is erg klein dat ze de lening zullen goedkeuren wanneer je op een zwarte lijst staat.
Blijf je voor eeuwig op een zwarte lijst staan?
Je kan geschrapt worden van een zwarte lijst met wanbetalers. Zelf hoef je daar geen stappen voor ondernemen. Je moet enkel je schuld vereffenen. Vervolgens is de kredietgever wettelijk verplicht om de betaling binnen de 8 dagen aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren te melden. Let er wel op dat de wanbetaling nog 1 jaar geregistreerd blijft.
Heb je zelf te maken met wanbetaling? Schuldenaar in Nederland helpt je verder!
Schuldenaar in Nederland heeft ruime ervaring met betalingen afdwingen van Nederlandse debiteurs. Van aanmaningen sturen tot beslaglegging: wij helpen je verder met het hele incassotraject.
Maak nu een afspraak