Hoe kan ik zeker zijn dat mijn klant kredietwaardig is?Een nieuwe klant kan mooie perspectieven bieden voor de toekomst. Toch blijft er altijd een risico verbonden aan het onbekende. Zo kan je zakelijk sprookjeshuwelijk al snel een ware nachtmerrie worden wanneer je nieuwe klant niet kredietwaardig blijkt te zijn. Een berg onbetaalde facturen en heel wat zorgen zijn meestal het resultaat. 

Wat is kredietwaardigheid? 

Wil je weten of een persoon of bedrijf op korte of op lange termijn zijn schulden kan afbetalen? Dan is de kredietwaardigheid een handige tool die het gebruiken waard is. De kredietwaardigheid houdt rekening met factoren zoals de solvabiliteit van het bedrijf, de liquiditeit en de omzet en winstgevendheid. Kort samengevat: een bedrijf is kredietwaardig wanneer het over voldoende activa beschikt om de passiva te dekken. 

Doe op voorhand een kredietwaardigheidscheck

Je kan jezelf heel wat zorgen besparen door simpelweg op voorhand de kredietwaardigheid van je nieuwe klant te checken. Als je zelf onderzoek wilt doen naar de kredietwaardigheid van je klant, moet je beginnen met informatie te verzamelen. Neem eens een kijkje tussen de jaarrekeningen. Kijk of er voldoende eigen vermogen is ten opzichte van het totale vermogen. Bij een gezonde balans bestaat ongeveer 30% van het totale vermogen uit eigen vermogen. Zoek daarnaast ook naar crediteuren, dat zijn kortlopende schulden. Kijk zeker dat je klant voldoende middelen, bij voorkeur liquide middelen, heeft om deze schulden af te betalen.

Mijn klant leek kredietwaardig, maar betaalt niet. Wat nu?

Betaalt je klant zijn facturen niet? Dan is het tijd om gespecialiseerde hulp in te schakelen. Een incassobureau zoals Schuldenaar in Nederland helpt je om betalingen van debiteuren af te dwingen. Zo krijg je alsnog het geld waar je recht op hebt.   

Maak nu een afspraak

Recente Posts

Blijf op de hoogte van tips en advies met onze nieuwsbrief

In de Kijker

Blijf op de hoogte van tips en advies met onze nieuwsbrief

In de kijker

Contactformulier