Ik word niet betaald, kan ik goederen van mijn wanbetaler bij mij houden?Iedere ondernemer krijgt wel eens te maken met wanbetalers. Je zou zelfs kunnen zeggen dat wanbetalers aanpakken deel uitmaakt van het ondernemerschap. Als je niet betaald wordt door een klant, kan je altijd een aanmaning sturen. Kan je echter ook goederen van je wanbetaler bijhouden tot de openstaande schuld betaald is? 

Je zal het maar voorhebben: je hebt nog goederen van je wanbetaler in je zaak staan. Denk maar aan een fietsenmaker die een fiets gerepareerd heeft, maar niet betaald wordt door de klant. Kan hij de fiets bijhouden tot de klant zijn schuld heeft afbetaald? Het antwoord is ja. 

Retentierecht

Je kan dus goederen van je wanbetaler bijhouden. Dit noemt men het retentierecht. Sinds 2018 is het retentierecht opgenomen in het Burgerlijk Wetboek. Het retentierecht krijgt hetzelfde statuut als het pandrecht en kan gebruikt worden om goederen van de schuldenaar bij te houden. Zelfs wanneer derden met een ouder recht op het goed in het spel komen, blijven de goederen van de wanbetaler van jou. Dat is natuurlijk enkele wanneer je niets weet van het ouder recht op het moment dat je de goederen bijhoudt. 

Retentierecht ≠ beslaglegging 

Let er wel op dat het retentierecht enkel van toepassing is op goederen die de schuldenaar zelf fysiek aan de schuldeiser heeft gegeven. Je kan dus zelf geen beslag gaan leggen op goederen die niet in je bezit zijn.

Wil je toch beslag laten leggen op de goederen of rekeningen van je wanbetaler? Dan zal je de hulp van een incassobureau en deurwaarder moeten inschakelen. Zij kunnen namens jouw onderneming het incassoproces opstarten en wanneer nodig beginnen met de beslaglegging. 

Wanbetaler in Nederland? Schuldenaar in Nederland dwingt betalingen voor je af

Bij Schuldenaar in Nederland zorgen wij ervoor dat je het geld krijgt waar je recht op hebt. Onze organisatie zet het belang van onze opdrachtgevers altijd op de eerste plaats. Je kan bij ons terecht voor juridisch adviesincasso en gerechtsdeurwaardersdiensten

Maak nu een afspraak

Recente Posts

Blijf op de hoogte van tips en advies met onze nieuwsbrief

In de Kijker

Blijf op de hoogte van tips en advies met onze nieuwsbrief

In de kijker

Contactformulier