Hoe verloopt de Europese betalingsbevelprocedure?Wie zaken doet met een buitenlands bedrijf loopt even goed het risico dat het bedrijf zijn facturen niet betaalt. Om de incasso te makkelijker, sneller en goedkoper te laten verlopen, kan je binnen de Europese Unie gebruik maken van een Europees betalingsbevel. Ontdek hier alles over hoe de procedure in zijn werk gaat.

In welke landen kan je gebruik maken van een Europees betalingsbevel? 

Het Europees betalingsbevel is een standaardprocedure die in alle EU-lidstaten geldig is. Door gebruik te maken van zo’n betalingsbevel kan je dus eenvoudig en goedkoop een internationale vordering binnen Europa innen. Let er wel op dat er een uitzondering geldt voor Denemarken. Het land maakt misschien wel deel uit van de Europese Unie, maar de procedure is hier niet geldig. 

De Europese betalingsbevelprocedure in 5 stappen 

Over het algemeen kan je stellen dat de procedure in een vijftal stappen zal verlopen. Eerst zal je een aanvraagformulier moeten invullen en indienen bij de rechtbank. Vervolgens zal de rechtbank het verzoek bekijken om daarna het Europees betalingsbevel uit te vaardigen. Hierna krijgt de tegenpartij de kans om verzet aan te tekenen. Is er geen verzet aangetekend? Dan kan de schuldenaar het bevel niet meer betwisten en zal hij dus de openstaande schuld moeten betalen. 

Kort samengevat:

  1. Aanvraagformulier indienen
  2. De rechtbank bekijkt het verzoek
  3. De rechtbank vaardigt het bevel uit
  4. Tegenpartij kan verzet aantekenen 
  5. Uitbetaling van de openstaande schuld

Hulp nodig met Europese incasso’s? 

Bij Schuldenaar in Nederland zijn we gespecialiseerd in betalingen afdwingen van Nederlandse wanbetalers. Door onze ruime ervaring krijgen we snel respons en krijg jij het geld waar je recht op hebt.

Maak nu een afspraak

Recente Posts

Blijf op de hoogte van tips en advies met onze nieuwsbrief

In de Kijker

Blijf op de hoogte van tips en advies met onze nieuwsbrief

In de kijker

Contactformulier