Welke procedure volg je bij loonbeslag?Openstaande schulden kunnen afbetaald worden met een loonbeslag. Hierbij zal een gerechtsdeurwaarder een gedeelte van het nettoloon afhouden om de schuldeiser mee te betalen. Hieronder kom je te weten welke procedure er gevolgd wordt bij loonbeslag.

De procedure 

In de meeste gevallen zal een gerechtsdeurwaarder het loonbeslag aan de schuldenaar bekend maken. Het beslag wordt door de gerechtsdeurwaarder afgegeven aan de werkgever. Vervolgens ontvangt de schuldenaar binnen 8 dagen na het beslag een afschrift van dit proces-verbaal. De werkgever (derde-beslagene) moet binnen 14 dagen een verklaring aan de gerechtsdeurwaarder afgeven. 

In die verklaring staat onder andere:

  • hoeveel loon er is om beslag op te leggen. Dat is het nettoloon, vakantiegeld of eindejaarspremie;
  • de datum van uitbetaling;
  • eventuele andere beslagen. 

Verder zal de gerechtsdeurwaarder aan de werkgever meedelen hoe hoog de beslagvrije voet bedraagt. Dit is het bedrag dat de schuldenaar in ieder geval zelf mag houden om zijn vaste lasten en levensonderhoud te kunnen betalen. Alles wat daarboven komt, moet ingehouden en betaald worden aan de gerechtsdeurwaarder om de schuld af te lossen. 

Hulp nodig met schuldenaren over de grens? 

Maak nu een afspraak

Recente Posts

Blijf op de hoogte van tips en advies met onze nieuwsbrief

In de Kijker

Blijf op de hoogte van tips en advies met onze nieuwsbrief

In de kijker

Contactformulier