Wat is gerechtelijke invordering?
Facturen zie je natuurlijk graag betaald. Wanneer een klant er niet in slaagt om tijdig geld over te maken, moet je naar een oplossing zoeken. In de meeste gevallen zal een minnelijke invordering volstaan, maar wanneer je klant hardleers is, moet je het zwaardere geschut wel boven halen: een gerechtelijke invordering.
Wat is het verschil tussen een minnelijke en een gerechtelijke schuldvordering?
Bij een minnelijke schuldvordering mag de schuldeiser door middel van aanmaningen, huisbezoeken of telefoontjes proberen om de schuld te innen. Hij zal hiervoor meestal een incassobureau inschakelen.
De schuldeiser mag bij deze vorm van schuldvordering geen dwangmaatregelen inzetten. Kortom, hij kan geen beslag laten leggen op het loon of andere eigendommen. Een loonoverdracht behoort wel tot de mogelijkheden.
Een gerechtelijke invordering houdt in dat de schuldeiser wel dwangmaatregelen kan inzetten om de schuld te innen. Hiervoor heeft hij echter wel een vonnis van de rechtbank nodig of een bepaalde akte die dezelfde kracht heeft als een vonnis.
De schuldeiser kan in dit geval wel beslag leggen op het loon of andere bezittingen. Het beslag moet worden uitgevoerd door een gerechtsdeurwaarder.