Is een Europees betalingsbevel effectief?



In 2008 werd de Europese Betalingsbevelprocedure in het leven geroepen om onbetwiste geldvorderingen binnen de Europese Unie makkelijker geïncasseerd te krijgen. Zo kan je met een Europees betalingsbevel een deurwaarder in een ander land inschakelen om betaling af te dwingen. De procedure geldt tussen alle EU-lidstaten behalve Denemarken. 

Goed om te weten: het bedrag dat je mag terugvorderen is onbeperkt, maar de procedure mag niet gebruikt worden in bepaalde thema's zoals sociale zekerheid, huwelijksrecht of erfrecht.  

Hoe werkt een Europees betalingsbevel?

Wanneer je recht hebt op een vordering waar geen discussie over bestaat, is het Europees betalingsbevel een eenvoudige oplossing om relatief simpel een betaling af te dwingen. Let er wel op dat deze procedure enkel werkt voor vorderingen waar geen enkele vorm van discussie over bestaat. Wanneer dat toch het geval is, zullen de reguliere procedures van het land in kwestie gevolgd moeten worden.

Heb je recht op een onbetwiste geldvordering binnen de Europese Unie? Dan volg je het standaardtraject. Je vult eerst de standaarddocumenten in die online verkrijgbaar zijn en vervolgens stuurt de rechtbank het formulier samen met de bewijsstukken naar de debiteur.

Het is mogelijk dat een debiteur verweer indient. Wanneer dat tijdig gebeurt, zullen de reguliere procedures van de lidstaat in kwestie gevolgd worden. Wanneer dat niet het geval is, wordt het betalingsbevel afgegeven. Betaalt de debiteur nog steeds niet? Dan kan je een deurwaarder inschakelen om betaling af te dwingen.

Bij Schuldenaar in Nederland helpen we je daar graag mee verder.

Wat kost de procedure?

Het kostenplaatje van de hele procedure valt al bij al goed mee. Als je de procedure zelf opstart zal je enkel de griffierechten moeten betalen. Die zijn verschillend van lidstaat tot lidstaat. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

  1. Nederland: 124 euro tot 4131 euro voor grotere vorderingen
  2. Duitsland: 30 euro tot 1768 euro voor grotere vorderingen
  3. Spanje: 100 euro + 0,5% van het gevorderde bedrag

Heb je zelf een schuldenaar in Nederland? Dan helpen wij je graag verder om ervoor te zorgen dat je je vordering zo spoedig mogelijk incasseert. 

Zelf op zoek naar incasso of gerechtsdeurwaarder? 

Maak hier een afspraak met ons

Recente Posts

Blijf op de hoogte van tips en advies met onze nieuwsbrief

In de Kijker

Blijf op de hoogte van tips en advies met onze nieuwsbrief

In de kijker

Contactformulier